En horari lectiu

Al llarg de l'horari lectiu, gaudim de la Biblioteca a l'hora del pati del matí, estona en la qual entrem lliurement després d'esmorzar per llegir, fer deures, mirar contes...

La Biblioteca sempre està disponible per a ajudar-nos en tot allò que necessitem. La bibliotecària ens prepara llibres d'imaginació perquè puguem tenir a cada aula la nostra pròpia biblioteca: d'aquesta manera disposem d'unes quantes lectures de les què gaudim en diferents moments a la classe, i que podem renovar sempre que sigui necessari.

També anem a la Biblioteca amb els mestres quan necessitem llibres de coneixements per a treballar els projectes d'aula: els busquem amb l'ajuda de la bibliotecària, els consultem, triem aquells que ens poden ajudar i ens els portem a la classe per utilitzar-los mentre dura el projecte.

L'espai de la Biblioteca és tan acollidor que ens agrada aprofitar-lo per fer altres activitats. Els més petits (P3, P4, P5) anem amb les nostres mestres per sentir històries meravelloses i començar a familiaritzar-nos-hi: aprenem a saber comportar-nos, a estimar i cuidar els llibres, i a respectar les normes de funcionament. Quan som una mica més grans fem a la Biblioteca els Padrins de Lectura i, una vegada a la setmana, els nens i nenes de 6è acompanyen els nens i nenes de 1r en el procés d'aprenentatge i gaudi de la lectura: ens trobem a la Biblioteca i compartim llibres al llarg d'una bona estona...



Dintre de l'horari lectiu fem una activitat que ens encanta: els Tallers d'Exploradors de Biblioteques. És aquí on aprenem a ser uns autèntics exploradors de biblioteca: repassem totes les normes de funcionament i entenem com s'organitza una biblioteca, per tal d'esdevenir usuaris competents i autònoms. Ens agrupem per cicles: tallers de Cicle Inicial, tallers de Cicle Mitjà i tallers de Cicle Superior. Som grups intercicles d'uns 15 alumnes, la qual cosa ens permet realitzar moltes activitats de manera més fluïda i profitosa.


Al Cicle Inicial, parlem de com ens hem de comportar en una biblioteca, treballem la diferència entre llibres d'imaginació i de coneixement, i aprenem a llegir les portades dels llibres per a entendre conceptes importants: autor, il·lustrador, col·lecció, editorial... Per treballar tot això, elaborem un dossier amb fitxes que ens ajuda a assimilar tot allò del que anem parlant al llarg del taller.

Al Cicle Mitjà ja podem aprendre a identificar els llibres a través dels indicadors externs: gomets de colors i signatura. Parlem de la Classificació Decimal Universal, i comprenem per quin motiu els llibres guarden un ordre determinat a les prestatgeries. A través d'un dossier, realitzem una mena de joc de pistes per a anar cercant diferents tipus de llibres i aprendre per quins criteris de classificació s'ordenen.



Però els Tallers d'Exploradors de Biblioteca tenen un valor afegit que és, de fet, el que més ens agrada: parlem de la imaginació, del gaudi de la lectura, de la màgia dels llibres. Per això sempre comencem la sessió amb l'explicació d'un conte molt especial relacionat amb l'amor als llibres, el valor de saber llegir i escriure, el poder de les paraules... I aquest moment és tan màgic que fins i tot pengem un cartell a la porta perquè tothom que entri sàpiga que els nens i nenes que fan el taller han marxat de la Biblioteca i han entrat dintre d'un conte meravellós...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada